V procese s obžalovaným Jozefom P. vypovedala učiteľka jeho dcéry

16.12.2011 Prešov

Prešov 15. decembra (TASR) – Na hlavnom pojednávaní s Jozefom P., ktorý je obžalovaný zo sexuálneho zneužívania, dnes pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedala ďalšia učiteľka jeho maloletej dcéry.
Podľa obžaloby mal od septembra 2009 do decembra 2010 vykonávať praktiky zamerané na uspokojovanie svojich sexuálnych potrieb. Podozrenie vzniklo v materskej škole, kde si vraj učiteľky všimli u dievčatka neprirodzené prejavy a upozornili na to psychologičku, ktorá neskôr vec oznámila polícii.
Učiteľka z materskej školy, ktorú navštevovalo údajne zneužívané dievčatko, dnes pred senátom uviedla, že dieťa spoznala v septembri 2010, kedy ju pridelili do tejto triedy. Vzhľadom na to, že dievčatko bolo často choré, prišla s ním do styku v priebehu troch mesiacov asi počas 18 dní. Za ten čas vraj nepozorovala žiadne príznaky, ktoré by nasvedčovali, že bolo zneužívané. Dieťa charakterizovala ako milé a poslušné, také, aké by chcela mať v triede každá učiteľka.
Jej mladšia kolegyňa zo škôlky, ktorá vypovedala na začiatku hlavného pojednávania, uvádzala, že u dievčatka pozorovala problémy so spaním, nevysvetliteľnú triašku, bolo údajne bojazlivé a zakríknuté.
Staršia učiteľka dnes vypovedala, že u dievčatka problémy so spánkom pri popoludňajšom odpočinku neregistrovala. V jednom prípade síce zaregistrovala na toaletách triašku, ale to mohlo byť spôsobené väčšou citlivosťou dieťaťa na chlad, čo podľa nej nie je výnimočné a ani dieťa to vtedy nejako zvlášť nekomentovalo.
Svedkyňa vraj neregistrovala ani problémy dieťaťa vo chvíli, keď bolo potrebné pomôcť po vykonaní veľkej potreby. Práve o tých vypovedala pred časom jej mladšia kolegyňa, ktorá bola učiteľkou dievčatka už v predošlom roku.
Svedkyňa dnes pred senátom uviedla, že dievčatko rada kreslilo a to predovšetkým svojich rodičov, seba a nejaké zvieratko. Nikdy nepostrehla, že by sa na kresbách objavili sexuálne motívy. Rovnako vraj nikdy ani nepočula toto dieťa o takýchto veciach hovoriť.
Učiteľka dnes povedala, že na dievčatku nepozorovala žiadne modriny. O tom, že sa prípadom zaoberá psychologička a že je takéto podozrenie, sa vraj dozvedela až od kolegyne, pričom o výsledku riadeného rozhovoru ju vraj vtedy neinformovali. To, že ju neprizvali ku komunikácii s psychologičkou, nepovažovala za nič zvláštne, lebo jej kolegyňa poznala dievčatko dlhšie.
Predsedníčka senátu pojednávanie odročila na 6. februára budúceho roka. Pred súdom by mali vypovedať detská lekárka poškodenej maloletej, psychologičky a ďalší svedkovia.
 

Vyberte región